Swedish Stirling

23 jan 2020

Vi är stolta över att ha Swedish Stirling som ny kund. Hos dem har vår medarbetare Sven Ström fått en roll som mekanikkonstruktör.

Vi är stolta över att ha Swedish Stirling som ny kund. Hos dem har vår medarbetare Sven Ström fått en roll som mekanikkonstruktör.

Swedish Stirlings ambition är att utveckla stirlingteknologins enastående förmåga att omvandla värmeenergi till elektricitet, samt att utnyttja denna för kommersiellt bruk. Bolagets vision är att etablera stirlingmotorn som det bästa alternativet för lokal produktion av hållbar och klimatsmart el. För oss på Conmore är det en självklarhet att vara med och bidra med vår kompetens för att göra världen hållbarare.

Sven har en roll som mekanikkonstruktör i konceptutvecklingen av Power Blok Generation III. Det liknas vid en container innehållande 14st stirlingmotorer, dessa producerar elektricitet av en restprodukt från ferrokromverk i Sydafrika. Tidigare, under namnet Ripasso Energy, utnyttjade man värmen från solen uppfångad av solspeglar till att driva motorerna. Detta möjliggör betydande energibesparingar och kostnadsreduceringar, samt minskar de globala koldioxidutsläppen. Gen II som byggs idag är byggd i en 45 fots container – I länken presenteras Generation II https://www.youtube.com/watch?v=S-RFw3ibkXs

I Generation III jobbar de med att konstruera en lastbärare som måttmässigt är i standardformatet 40 fot. Lastbäraren består av en stålbur med tak, golv och dörrar som huserar de 14 motorerna, allt kablage och mediadragning. Motorerna körs på restgas som idag flammas bort från ferrokromverk. Då en stirlingmotor inte har förbränningen inne i motorn så är de oberoende av gasblandningens unika beståndsdelar och klarar därför av att hantera en varierande gassammansättning. Gasen som förbränns är mycket giftig (bland annat vätgas och kolmonoxid) så det finns mycket säkerhetsföreskrifter kring körning av anläggningen. Hela systemet är vätskekylt från en extern kylanläggning och gasen kommer i en pipeline. Installationen i lastbäraren kan liknas vid konstruktioner i processindustrin med grova, rostfria rör, massor av ventiler och styrreglage.

Då det endast är fem konstruktörer i gruppen får de arbeta brett och varierat. Det är konstruktion/packning av rör och slangar, dimensionering av lastbäraren, förändringar av gjutgodset i motorn, kugghjul, lagersäten, dörrar med mera. De ritar alla komponenter som visas i filmen själva. Då de är så få letar de en hel del på nätet efter standardkomponenter som deras inköpare sedan får jaga pris på. I den förra generationen handlade det om att få fram en fungerande produkt, vilket de nu har. Nu i kommande generation fokuseras det mer på kostnadseffektivisering och förenkling.

Vill ni jobba på ett företag där medarbetarna är i fokus? Sök då någon utav våra lediga tjänster. Du kan också skicka in en spontanansökan om ingen av de befintliga tjänsterna känns helt rätt.

Fler nyheter inom ämnet