[:sv]Hybridbilar[:]

11 okt 2016

[:sv]Idag har vi stort fokus på vårat klimat och växthuseffekten. Extra stort fokus är det på bilar och dess utsläpp.

[:sv]Idag har vi stort fokus på vårat klimat och växthuseffekten. Extra stort fokus är det på bilar och dess utsläpp.

Ett alternativ för att inte släppa ut så mycket miljöfarliga avgaser i naturen är elbilar. Dock så är problemet att vi just nu inte har tillräckligt med laddstationer för att helt köra med batteridrivna bilar. Ett miljövänligare alternativ är att köra med så kallade hybridbilar. Det som är speciellt med hybridbilar är att de använder sig utav två kraftkällor, i detta fall både bensin och elektricitet och att i de flesta hybridbilar behöver man inte någon laddstation för att ladda batterierna. Det är uppbyggt så att när man kör med förbränningsmotor så laddas elmotorn samtidigt.

Problemet med hybridbilar är att man fortfarande är i behov utav bensin eller diesel för att bilen skall fungera, dock inte i lika stor utsträckning som en bil med bara förbränningsmotor. Batteriet laddas automatiskt när du släpper gasen, bromsar in eller bara rullar. Detta genom att bilen tar tillvara på bilens rörelseenergi vilken överförs till batteriet i form av elektrisk energi. I dagsläget är hybridbilar ett bättre alternativ än elbilar, detta då vi inte har tillräckligt med laddstationer för elbilar. Hybridbilar kan vara ett bra steg mot att gå mot elbilar, men att alla skall köra elbilar idag klarar inte vår infrastruktur med laddstationer av. Det händer mycket med elbilar, bland annat kommer Volvo att lansera elbilar 2019 och även andra stora bilmärken satsar mycket på elbilar så detta kommer säkert att innebära en stor förändring avseende laddstationer.

År 2020 spås det att vi kommer att ha tre gånger mer hybridbilar än vad vi har idag. Vi kommer 2020 att ha hårdare krav på bilar och dess utsläpp, och detta är ett av skälen till att det beräkna att säljas så många hybridbilar då.

 [:]

Fler nyheter inom ämnet