[:sv]Fler tjejer läser till ingenjör[:]

19 sep 2016

[:sv]Idag är det mer tjejer som söker till civilingenjörsprogram på universitet än vad det varit förut. Det är en trend som ser ut att hålla i sig.

[:sv]Idag är det mer tjejer som söker till civilingenjörsprogram på universitet än vad det varit förut. Det är en trend som ser ut att hålla i sig.

Förut så var ingenjör ett manligt yrke, men i och med att vårat samhälle är mer jämställt så vågar och vill mer tjejer söka och utbilda sig till ingenjör. På tio år har antalet tjejer som är civilingenjörsstudenter ökat med nästan 10 procent till 34%. En rolig läsning är att data och it linjerna har fått mer tjejer som ansöker, det är en linje som var starkt mansdominerad innan. Att mer tjejer söker till att bli ingenjör är något som vi ser i våra ansökningar av lediga tjänster, idag är det mer tjejer som söker än vad det var för fem år sedan. Det är också mer tjejer som jobbar på Conmore idag än vad det var för fem år sedan.

Det är viktigt att tjejer skapar en trygghet åt varandra på sin arbetsplats, vilket är något vi gjort på Conmore genom vårat nätverk för kvinnor som vi skapat. Där skall de samverka och ventilera om vad som är bra och dåligt samt vad som skall förbättras för att kvinnor skall ha de bättre på sin arbetsplats. Då det är brist på ingenjörer så är det viktigt att arbetsgivarna tar ansvar och visar omtanke för de anställda, det beräknas att det kommer att saknas 50 000 ingenjörer år 2030.

Vi tycker det är bra att fler kvinnor söker och vill bli ingenjör. Idag när vi lever i ett mer jämställt samhälle är det inga jobb som är för kvinnor eller män, utan alla jobb är för båda könen.

Om ni vill läsa om vilka tjänster som vi har tillgängliga kan ni trycka här.

 [:]

Fler nyheter inom ämnet