EM i Stand Up Paddleboard

30 jun 2016

Det är inte bara fotbolls-EM som har pågått i Frankrike i sommar utan där har också EM i Stand Up Paddleboard avgjorts.

Det är inte bara fotbolls-EM som har pågått i Frankrike i sommar utan där har också EM i Stand Up Paddleboard avgjorts.

Conmoreiten Fredrik Roxvall och delar av landslaget åkte ner till Frankrike ett par veckor i förväg för att hinna förbereda sig och scouta vågorna inför EM. Veckan innan tävlingen startade fick de uppleva Biscayabuktens omtalat nyckfulla väderlek. Strålande sol och 25 graders värme kan snabbt bytas till spöregn och kulingvindar. Vågorna varierar från knähöga till en bra bit över huvudhöga. Tidvattnet gör att vattennivån kan ändras med upp till 4 meter, och tillsammans med de föränderliga Atlantdyningarna gör det att vågbrytet hela tiden flyttar sig. Därför tyckte svenska landslaget att det kändes bra att ha hunnit skaffa sig en liten förståelse för detta på förhand innan tävlingarna startar.

Sista dagarna inför tävlingarna 18-23 juni hade Biscayabukten bjudit på kulingvindar med regn och åska, men lagom till första tävlingsdagen klarnade vädret upp och varma frånlandsvindar tog över. Samtidigt fortsatte ett stort swell att pumpa in utifrån Atlanten med tubande vågor på uppåt 2,5 meter, det var helt perfekta tävlingsförhållanden.

Sofie Simonsson knep bronset i damernas SUP-surf division och blev därmed historisk när hon tog hem Sveriges första medalj någonsin i en internationell surftävling. På herrsidans SUP-surf fortsatte framgångarna där Fredrik Roxvall placerade sig som bästa nordiska deltagare på en 11e plats. Totalt deltog 11 länder, med 2 manliga och 1 kvinnlig deltagare i varje division. Som lag hamnade Sverige på en 7e plats.

Så här säger Fredrik Roxvall om mästerskapet: ”För egen del är jag väldigt nöjd med min 11:e placering av totalt 22, dessutom blev jag förste svensk någonsin att vinna ett heat i grundomgången där jag slog surfare från Portugal och Tyskland. Tack vare bra förberedelser (där jag veckorna innan surfat mycket på tävlingsområdet och fört dagbok över hur vågorna ändrats baserat på tidvattenhöjd, swellstorlek etc) lyckades jag placera mig rätt och därmed fånga de bästa vågorna före mina konkurrenter. Det är ingen hemlighet att vi som svenskar kommer som underdogs till en sån här tävling, men tillsammans lyckades vi som lag höja ribban och prestera på toppen av vår förmåga. Ännu viktigare var att vi på surfsidan lyckades slå danskarna, vilket inte händer varje dag!”

Conmore gratulerar svenska landslaget i Stand Up Paddleboard och vi hoppas på fler framgångar framöver.

SUP sup 5 sup 4 sup 2 sup 6

Om ni vill komma i kontakt med Conmore kan ni göra det här.

Fler nyheter inom ämnet