[:sv]Autonoma fordon[:]

03 okt 2016

[:sv]Idag lever vi i en värld där allt mer saker blir autonoma. Vi har allt ifrån industrier till gräsklippare som är autonomt.

[:sv]Idag lever vi i en värld där allt mer saker blir autonoma. Vi har allt ifrån industrier till gräsklippare som är autonomt.

Många fordonstillverkare har funderingar och projekt för att skapa en autonom bil men ingen har hittills lanserat något för allmänheten. Vi har kunnat läsa om tester av autonoma bilar, och det har varit med blandade resultat. Fordonstillverkarna har kommit olika långt i utvecklingen av autonoma bilar, där till exempel Volvo har kommit till steg 4 där föraren inte behöver övervaka det autonoma systemet, och det finns de fordonstillverkare som bara kommit till steg 2 vilket betyder att föraren skall övervaka systemet och ta över ifall problem inträffar.

Det förväntas att bli mindre köar på vägarna när vi använder oss utav autonoma fordon, detta då bilarna är smartare än oss och inte tar några impulsiva beslut. Några av fordonstillverkarna har kommit långt i sina projekt av autonoma fordon. Volvo har till exempel en plan på att de skall lansera autonoma bilar för allmänheten redan år 2021, och de planerar att släppa ut hundra autonoma bilar i Göteborgstrafiken redan 2017, men då på 50 kilometers långt vägnät som är inskannade i systemet. Med detta kommer Volvo att vara först i världen i användandet utav autonoma bilar.

Det är inte bara bilar som kommer att bli autonoma. Även lastbilstillverkarna har börjat forska och utveckla autonoma lastbilar. Bland annat så har Volvo Lastvagnar utvecklat en lastbil som kan köra i gruvorna i Boliden, den första lastbilen skall tas i bruk hösten 2016. Det är extra viktigt med säkerhet när man är över en kilometer under jorden, därför har Volvo skapat ett system med radar/laserbaserade sensorer används initialt för att skapa en karta över gruvans geometri och vägar. Den insamlade informationen används sedan för att reglera fordonets styrning, växling och hastighet. För varje körning används sensorerna för att ytterligare optimera drift och rutt.

Autonoma fordon är något som vi kommer att se inom en överskådlig framtid, men tillverkarna har kommit olika långt i processen innan något släpps till allmänheten. Vi kommer att vara i behov utav bilar i framtiden, men vi kommer att spela en mindre roll i körandet av bilar än förut.

Om ni vill läsa mer om vilka tjänster vi erbjuder kan ni göra det här.[:]

Fler nyheter inom ämnet