Arbeta utomlands

22 okt 2020

En av fördelarna med att vara konsult är att man får testa olika kunder och teknikområden, en del väljer även att arbeta utomlands. Johan Hultberg, som har en amerikansk flickvän, tog i början av året chansen att jobba i USA.

En av fördelarna med att vara konsult är att man får testa olika kunder och teknikområden, en del väljer även att arbeta utomlands. Johan Hultberg, som har en amerikansk flickvän, tog i början av året chansen att jobba i USA.

Johan har idag ett uppdrag genom Netgroup Inc på Volvo Trucks i Hagerstown Maryland där han jobbar som funktionsägare/ kalibreringsingenjör inom EATS (Exhaust AfterTreatment Systems). Arbetet innebär att han spenderar mycket tid med att göra dataanalyser och simuleringar.

Rent arbetsmässigt är det vissa skillnader mellan USA och Sverige, trots att Volvo Trucks är ett svenskt bolag. Hierarkin är tydligare i USA, medan man kan säga precis vad man tycker till sin chef i Sverige så är det lite mer ”chefen har alltid rätt” i USA. Johan har dock inte haft några större problem med det än, chefen för hans team är lite mer ”svensk” i sättet.

Anställningstrygghet är en annan sak som skiljer sig rejält länderna emellan, när Volvo i Hagerstown sa upp anställda i slutet av sommaren fick folk gå på minuten när de fick beskedet. Detta var dessutom när alla jobbade hemifrån, så de som blev uppsagda fick beskeden via ett videosamtal från HR.

Johan säger att livet i USA är speciellt just nu, och i slutet av mars stängdes i princip allt ner. Under Black Lives Matter-demonstrationerna spikade dessutom alla butiker och restauranger igen fönster och dörrar med stora träskivor. Han säger att om han varit själv där så hade det nog varit jobbigt, men nu bor han med flickvännen (som bodde där sen innan). I Maryland är det krav på munskydd vart man än går och det är inte riktigt läge att turista runt. Vad som funkar bra däremot är friluftsliv, Johan och hans flickvän har besökt ett antal olika parker och vandrat.

Även om inte allt blev som det var tänkt från början så tycker Johan att det är väldigt bra. Han är glad att han fick chansen och har inte ångrat sig en sekund. Han inser också vilken enorm tur han hade med timingen, hade han åkt över några veckor senare så är risken stor att allt hade blivit inställt.

Fler nyheter inom ämnet